Proteze dentare

Lipsa unuia sau a mai multor dinti va lasa un loc gol pe arcada si poate afecta aspectul fizionomic al fetei, tulburari fonetice si masticatorii; aceste neajunsuri pot determina boli parodontale, articulare si digestive.

In cazul in care dintele nu va fi salvat si va fi extras, spatiul lipsa poate fi completat fie printr-o proteza dentara, punte dentara (realizata in mod traditional sau prin intermediul tehnologiei computerizate CAD-CAM), fie cu ajutorul unui implant dentar. Daca numarul de dinti lipsa este mare, se va confectiona o proteza dentara moderna.

Protezele dentare moderne sunt lucrari protetice mobile pentru suplinirea dintilor lipsa. Chiar daca nu vor da aceeasi senzatie ca dintii naturali, si vor necesita o perioada de adaptare, dezvoltarile tehnologice le-au adus la un nivel crescut al confortului la purtare si, mai ales, al esteticii.

Tipuri principale de proteze dentare

 • Proteze totale – se utilizeaza atunci cand trebuie inlocuiti toti dintii naturali. Dintii de sus vor fi inlocuiti de protezele dentare superioare iar dintii de jos vor avea o versiune noua cu ajutorul protezelor dentare inferioare.
 • Proteze partiale – se utilizeaza atunci cand trebuie inlocuit cel putin un dinte. Ele permit continuitatea dintilor ramasi si impiedica deplasarea acestora. Protezele partiale pot fi scoase in orice moment, avand o baza asemanatoare gingiilor, cu dinti imobili, atasati pe un suport. Acestea se fixeaza pe dintii existenti cu un carlig sau alt tip de dispozitiv de prindere

Protezele mobilizabile

Protezele dentare mobile de ultima generatie pe implanturi sunt necesare cand lipsesc toti dintii de pe arcada superioara sau inferioara. Ele sunt o modalitate alternativa la puntea dentara pe implanturi. Un minus il constituie indepartarea zilnica din cavitatea bucala pentru igienizare.

Avantajele protezei pe implanturi:

 • costul mai mic decat puntea totala pe implanturi (are nevoie de o sustinere mai mica, implicit mai putine implanturi).
 • comparativ cu proteza totala traditionala care se sprijina doar pe gingii, protezele pe implanturi au o stabilitate mai buna, permit o masticatie mult mai eficienta iar vorbitul este mai clar.

Atasarea protezelor pe implanturi se face cu ajutorul unor sisteme speciale de ancorare: o parte insurubata care ramane in cavitatea bucala si o parte atasata protezei mobilizabile. Dupa vindecarea osului, in urma inserarii implanturilor, acestea se descopera si in capatul lor se fixeaza niste terminatii cu bile de care se vor prinde capsele, atasate protezei dentare.

Proteze dentare dupa materialul folosit

 • Proteze cu dinti ceramici – imita fidel dintii naturali si rezista bine in timp. Daca din cauza resorbtiei osoase miscarile naturale ale maxilarului au de suferit, acest proces poate fi grabit, ceea ce inseamna ca protezele cu dinti din ceramica nu sunt recomandate pentru persoanele care se confrunta cu pierderi ale densitatii osoase.
 • Proteze cu dinti din acril – un tip de plastic rezistent, care imita bine culoarea naturala a dintilor. Arata bine, dar rezistenta lor este mai mica, spre deosebire de cea a protezelor din portelan. Sunt mai putin zgomotoase decat cele din ceramica, insa pot gazdui bacterii, datorita unor fisuri la nivel microscopic.

Tipuri de proteze dentare in Clinicile Q Med

 • proteza flexibila din silicon – flexibilitatea mare, care permite reglarea protezei si gingiilor care cer o configuratie repetata
 • proteza kemmeny – piese protetice mobile de mici dimensiuni ce reconstituie edentatii de unul pana la trei dinti, realizate de la materialul acrilic pana la materialele termoplastice flexibile
 • proteza partial si total acrilica
 • proteza partial si total acrilica armata cu plasa metalica
 • proteza scheletata – alcatuita dintr-un schelet metalic, o baza acrilica care imita culoarea gingiei si dinti artificiali
 • proteza scheletata telescopata – o solutie foarte buna pentru cazurile limita unde exista putini dinti, pe post de “stalpi de ancorare”
 • proteza partiala si totala cu dinti compozit