Proteze dentare

Lipsa unuia sau a mai multor dinţi va lăsa un loc gol pe arcadă şi poate afecta aspectul fizionomic al feţei, tulburări fonetice şi masticatorii; aceste neajunsuri pot determina boli parodontale, articulare şi digestive.

În cazul în care dintele nu va fi salvat şi va fi extras, spaţiul lipsă poate fi completat fie printr-o proteză dentară, punte dentară (realizată în mod tradiţional sau prin intermediul tehnologiei computerizate CAD-CAM), fie cu ajutorul unui implant dentar. Dacă numărul de dinţi lipsă este mare, se va confecţiona o proteză dentară modernă.

Protezele dentare moderne sunt lucrări protetice mobile pentru suplinirea dinţilor lipsă. Chiar dacă nu vor da aceeaşi senzaţie că dinţii naturali, şi vor necesita o perioadă de adaptare, dezvoltările tehnologice le-au adus la un nivel crescut al confortului la purtare şi, mai ales, al esteticii.

Tipuri principale de proteze dentare

 • Proteze totale – se utilizează atunci când trebuie înlocuiţi toţi dinţii naturali. Dinţii de sus vor fi înlocuiţi de protezele dentare superioare iar dinţii de jos vor avea o versiune nouă cu ajutorul protezelor dentare inferioare.
 • Proteze parţiale – se utilizează atunci când trebuie înlocuit cel puţin un dinte. Ele permit continuitatea dinţilor rămaşi şi împiedică deplasarea acestora. Protezele parţiale pot fi scoase în orice moment, având o bază asemănătoare gingiilor, cu dinţi imobili, ataşaţi pe un suport. Acestea se fixează pe dinţii existenţi cu un cârlig sau alt tip de dispozitiv de prindere

Protezele mobilizabile

Protezele dentare mobile de ultimă generaţie pe implanturi sunt necesare când lipsesc toţi dinţii de pe arcada superioară sau inferioară. Ele sunt o modalitate alternativă la puntea dentară pe implanturi. Un minus îl constituie îndepărtarea zilnică din cavitatea bucală pentru igienizare.

Avantajele protezei pe implanturi:

 • costul mai mic decât puntea totală pe implanturi (are nevoie de o susţinere mai mică, implicit mai puţine implanturi).
 • comparativ cu proteza totală tradiţională care se sprijină doar pe gingii, protezele pe implanturi au o stabilitate mai bună, permit o masticaţie mult mai eficientă iar vorbitul este mai clar.

Ataşarea protezelor pe implanturi se face cu ajutorul unor sisteme speciale de ancorare: o parte înşurubată care rămâne în cavitatea bucală şi o parte ataşată protezei mobilizabile. După vindecarea osului, în urma inserării implanturilor, acestea se descoperă şi în capătul lor se fixează nişte terminaţii cu bile de care se vor prinde capsele, ataşate protezei dentare.

Proteze dentare după materialul folosit

 • Proteze cu dinţi ceramici – imită fidel dinţii naturali şi rezistă bine în timp. Dacă din cauza resorbţiei osoase mişcările naturale ale maxilarului au de suferit, acest proces poate fi grăbit, ceea ce înseamnă că protezele cu dinţi din ceramică nu sunt recomandate pentru persoanele care se confruntă cu pierderi ale densităţii osoase.
 • Proteze cu dinţi din acril – un tip de plastic rezistent, care imită bine culoarea naturală a dinţilor. Arată bine, dar rezistenţa lor este mai mică, spre deosebire de cea a protezelor din porţelan. Sunt mai puţin zgomotoase decât cele din ceramică, însă pot găzdui bacterii, datorită unor fisuri la nivel microscopic.

Tipuri de proteze dentare în Clinicile Q Med

 • proteza flexibilă din silicon – flexibilitatea mare, care permite reglarea protezei şi gingiilor care cer o configuraţie repetată
 • proteza kemmeny – piese protetice mobile de mici dimensiuni ce reconstituie edentaţii de unul până la trei dinţi, realizate de la materialul acrilic până la materialele termoplastice flexibile
 • proteza parţial şi total acrilică
 • proteza parţial şi total acrilică armată cu plasă metalică
 • proteza scheletată – alcătuită dintr-un schelet metalic, o baza acrilică care imită culoarea gingiei şi dinţi artificiali
 • proteza scheletată telescopată – o soluţie foarte bună pentru cazurile limită unde există puţini dinţi, pe post de “stâlpi de ancorare”
 • proteza parţială şi totală cu dinţi compozit