Proteze dentare mobile

Proteze dentare mobile moderne

O igienizare precara, accidentele grave sau anumite schimbari care pot afecta cavitatea bucala fac necesara apelarea la protezele dentare.

Cand bugetul sau cand statusul clinic al pacientului nu permit alte metode de tratament medicul stomatolog recomanda proteze dentare mobile. De asemenea proteza dentara mobila mai poate fi o solutie temporara pentru anumite tratamente mai complexe.

In mod traditional protezele dentare sunt recomandate persoanelor de varsta a treia insa, din nefericire, medicii se confrunta cu cazuri de pacientura mult mai tanara. Medicul stomatolog recomanda protezele dentare mobile ca o ultima solutie; pacientul are indatorirea de a avea grija de sanatatea sa orala, de a face preventie prin prezentarea la cabinetul dentar cu mult timp inainte de un diagnostic final.

Etapele realizarii, durata si perioada de acomodare

Realizarea protezelor dentare mobile dureaza cateva luni de la prima vizita la medicul dentist, in cazul in care este necesara inlaturarea dintilor bolnavi si refacerea gingiilor (aproximativ 3 luni). In momentul in care medicul dentist constata ca dintii ramasi sunt sanatosi si cavitatea bucala este pregatita pentru etapa urmatoare, va alege tipul de proteza potrivita. Se va realiza o serie de masuratori ale danturii si a spatiilor dintre dinti apoi se va crea, cu ajutorul tehnicianului dentar un model de proteza dintr-un material special. Realizarea modelului este foarte importanta intrucat proteza trebuie sa atinga perfectiunea. Din momentul realizarii protezei si a montarii acesteia, va mai fi necesara o perioada de adaptare in care se vor mai face ajustari. Durata realizarii protezei dentare este de aproximativ 1-2 luni.

Perioada de obisnuire cu proteza dentara poate varia de la pacient la pacient. La inceput se vor consuma, cu precadere, alimente moi pana cand proteza se va plia si se va fixa pe maxilar.  Mestecatul va trebui sa fie normal, adica sa se realizeze atat in partea de sus cat si in cea de jos, fixand uniform proteza.

La inceput este normal ca pacientul sa simta un disconfort insa, pe parcurs, cu putina rabdare acesta se va obisnui. Important este ca purtatorul de proteza sa mearga la control astfel incat eventualele ajustari sa poata fi realizate imediat.

Proteze dentare mobile moderne

Tipuri de proteze dentare mobile:

  • Proteze scheletate se recomanda pacientilor care au multi dinti lipsa dar inca prezinta suficienti dinti naturali pe care se pot realiza aceste lucrari
  • Proteze scheletizate, cu sisteme telescopice in cazul in care sunt putini dinti, folositi ca stalpi de ancorare
  • Proteze flexibile din silicon permit o reconfigurare  in cazul in care reglarea protezei si a gingiilor o cere
  • Proteze kemmeny din material acrilic, de mici dimensiuni ce sunt folosite in cazul lipsei a cel mult 3 dinti