Proteze dentare mobile

Proteze dentare mobile moderne

O igienizare precară, accidentele grave sau anumite schimbări care pot afecta cavitatea bucală fac necesară apelarea la protezele dentare.

Când bugetul sau când statusul clinic al pacientului nu permit alte metode de tratament medicul stomatolog recomandă proteze dentare mobile. De asemenea proteza dentară mobilă mai poate fi o soluţie temporară pentru anumite tratamente mai complexe.

În mod tradiţional protezele dentare sunt recomandate persoanelor de vârstă a treia însă, din nefericire, medicii se confruntă cu cazuri de pacientură mult mai tânără. Medicul stomatolog recomandă protezele dentare mobile ca o ultimă soluţie; pacientul are îndatorirea de a avea grijă de sănătatea sa orală, de a face prevenţie prin prezentarea la cabinetul dentar cu mult timp înainte de un diagnostic final.

Etapele realizării, durata şi perioada de acomodare

Realizarea protezelor dentare mobile durează câteva luni de la prima vizită la medicul dentist, în cazul în care este necesară înlăturarea dinţilor bolnavi şi refacerea gingiilor (aproximativ 3 luni). În momentul în care medicul dentist constată că dinţii rămaşi sunt sănătoşi şi cavitatea bucală este pregătită pentru etapa următoare, va alege tipul de proteză potrivită. Se va realiza o serie de măsurători ale danturii şi a spaţiilor dintre dinţi apoi se va crea, cu ajutorul tehnicianului dentar un model de proteză dintr-un material special. Realizarea modelului este foarte importantă întrucât proteza trebuie să atingă perfecţiunea. Din momentul realizării protezei şi a montării acesteia, va mai fi necesară o perioadă de adaptare în care se vor mai face ajustări. Durata realizării protezei dentare este de aproximativ 1-2 luni.

Perioada de obişnuire cu proteza dentară poate varia de la pacient la pacient. La început se vor consuma, cu precădere, alimente moi până când proteza se va plia şi se va fixa pe maxilar.  Mestecatul va trebui să fie normal, adică să se realizeze atât în partea de sus cât şi în cea de jos, fixând uniform proteza.

La început este normal ca pacientul să simtă un disconfort însă, pe parcurs, cu puţină răbdare acesta se va obişnui. Important este ca purtătorul de proteză să meargă la control astfel încât eventualele ajustări să poată fi realizate imediat.

Tipuri de proteze dentare mobile:

  • Proteze scheletate se recomandă pacienţilor care au mulţi dinţi lipsă dar încă prezintă suficienţi dinţi naturali pe care se pot realiza aceste lucrări
  • Proteze scheletizate, cu sisteme telescopice în cazul în care sunt puţini dinţi, folosiţi ca stâlpi de ancorare
  • Proteze flexibile din silicon permit o reconfigurare  în cazul în care reglarea protezei şi a gingiilor o cere
  • Proteze kemmeny din material acrilic, de mici dimensiuni ce sunt folosite în cazul lipsei a cel mult 3 dinţi