Fatete dentare

Ce sunt fatetele dentare

Fatetele dentare sunt niste constructii protetice ce se pun pe fata exterioara a dintelui, imbracandu-i si mascandu-i imperfectiunile: culoarea, pozitia, textura si forma acestuia. Pentru cei care nu doresc sa faca nici un compromis, mai ales din punct de vedere estetic, fatetele dentare sunt solutia potrivita, redand cu ajutorul acestora un zambet alb, stralucitor, cu dinti perfect pozitionati si egali.

Aplicarea fatetelor dentare la Q-Med Bucuresti

Exista doua feluri in care se pot aplica fatetele dentare.

  • In prima categorie este necesara pregatirea dintilor pentru aplicarea fatetei dentare; aceasta metoda este utila pacientilor care au nevoie de o schimbare majora a aspectului dintilor; medicul pileste din volumul dintilor, slefuind intre 0,3 si 0,8 mm din smaltul vestibular urmand sa aplice fateta dentara.
  • In a doua categorie, nu este necesara pregatirea dintilor pentru aplicarea fatetei dentare; fatetele dentare “no prep” sunt aplicate pacientilor care au dintii mici, cu spatii interdentare, metoda ce nu necesita slefuirea dintilor, ba chiar ajuta la conservarea tesutului dentar.
Alegere culoare fatete
Tratament fatete dentare

Tipuri de fatete dentare

Exista fatete dentare din compozit si fatete ceramice.

In cadrul clinicilor Q-Med Bucuresti, fatetele dentare din compozit se pot realiza in cadrul unei singure vizite la medicul stomatolog. Materialul compozit se aplica cu usurinta de catre medicul dentist pe suprafata exterioara a dintelui. Aceasta se poate modela in forma si marimea ceruta de catre pacient tinand cont si de sfaturile medicului stomatolog. Fatetele dentare din compozit se aplica in straturi, fiind separat polimerizate cu ajutorul unei lampi speciale de ultima generatie.

In urma unei amprente dentare luate de catre medicul dentist, fatetele dentare ceramice sunt trimise in laboratorul dentar unde sunt apoi realizate si confectionate cu exactitate. Pentru aplicarea acestor fatete ceramic, este nevoie ca medicul stomatolog sa indeparteze un strat din suprafata dintelui, realizat prin slefuire. In functie de starea dintilor si de aspectul acestora, medicul decide cat de mult trebuie slefuita suprafata pe care se vor atasa fatetele dentare.

Avantajele fatetelor dentare

  • fata de dintii naturali, fatetele dentare nu se pateaza de la folosirea tigarilor, si de la consulmul de cafea, coca-cola, si alte alimente pe care le consumam
  • materialele din care sunt realizate aceste fatete dentare sunt biocompatibile, perfecte si pentru tesuturile moi
  • fatetele dentare sunt lucioase si netede; datorita acestui fapt, placa bacteriana nu se lipeste de ele, excluzandu-se riscul de a se infecta gingiile
  • o solutie de albire profesionala pe termen lung; cu ajutorul unei igiene orale corecte, acestea pot avea o durabilitate de viata de 10 – 15 ani
fatete dentare demontate

Cum se ingrijesc fatetele dentare. Indicatii si contraindicatii

Cu ajutorul unei igiene dentare corecte, fatetele dentare pot avea o durabilitate de peste 10 ani. Periajul regulat, folosirea apei de gura si a atei dentare sunt actiuni pe care purtatorul fatetelor dentare este obligat sa le faca.

In afara de igiena orala corecta, pacientul trebuie sa fie atent si la alimentele pe care le mananca. Alimentele dure pot provoca fisuri si crapaturi ale fatetelor dentare. Materialul din care este facuta fateta dentara, nu este la fel de rezistenta ca si dintele natural. De aceea este bine ca pacientul ce poarta fatete dentare sa evite alimentele dure si sa fie atent la ce mananca.

Pe langa o igiena orala corect executata si o atentie sporita la alimentele pe care pacientul le mananca, vizitele regulate la medicul stomatolog sunt recomandate, pentru a preveni eventualele neplaceri.

Clinicile Q med ofera serviciul de Second Opinion, serviciu valabil pentru toti pacientii, atat din tara cat si din strainatate. Este de ajuns trimiterea unor fotografii cu dantura si a unei radiografii panoramice pentru o evaluare gratuita si un plan de tratament privind aplicarea fatetelor dentare in Bucuresti.