Aparate dentare

In ultima perioada a crescut cererea pacientilor pentru aparate dentare in Bucuresti. De aceea in clinicile Q Med avem 4 medici ortodonti ce au grija de dantura celor mici si celor mari.

Ce sunt aparatele dentare

Aparatele dentare sunt dispozitive cu ajutorul carora putem rezolva probleme de estetica dentara sau probleme de functionalitate. Majoritatea pacientilor aleg sa isi puna aparat dentar din dorinta de a avea un zambet frumos, insa inainte de toate, medicii stomatologi din clinicile noastre vor analiza mai intai radiogarfiile complete ale danturii. Acestia decid daca pacientul trebuie si poate sa poarte aparatul dentar, in functie de posibilitatea dintilor de a suporta presiunea aparatului.

Utilitatea aparatelor dentare

Cu ajutorul aparatelor dentare, anomaliile dintilor pot fi corectate. Pozitionarea incorecta a dintilor (dinti strambi sau nealineati corect), inconcordanta arcadelor dentare (muscatura incorecta), se pot repara.

In functie de gravitatea problemei, pacientul poate sa poarte aparatul dentar la recomandarea medicului intre 6 luni si 3 ani sau chiar mai mult.

Avantajele aparatelor dentare

  • purtarea aparatelor dentare in perioada de crestere a unui copil, poate constitui mai multe avantaje, unul dintre acestea fiind eliminarea obiceiurilor vicioase ce pot duce la involuarea rezultatelor aparatului dentar, ca de exemplu suptul degetului sau muscarea buzelor inferioare
  • redarea increderii de sine datorita aparatului dentar ce rezolva problemele de functionalitate dar mai ales problemele de estetica dentara; pacientii pot zambi din nou fara retinere
  • purtarea aparatului dentar poate reduce riscurile de parodontoza; muscaturile incorecte si dintii inghesuiti sunt cauze ale parodontozei

dental braces - lingual braces, before and after

Apelam la medicul ortodont:

  • cand dintii frontali superiori ies cu mult in fata celor inferiori – supraocluzie verticala (overbite)
  • cand dintii frontali inferiori sunt iesiti mult in fata, sau cei superiori sunt retrasi mult in spate – ocluzia inversa, un aspect de buldog, (underbite)
  • cand dintii superiori nu se potrivesc in fata peste cei inferiori, la o muscatura normal – ocluzie incrucisata
  • cand muscati pe dintii posteriori formarea unui spatiu intre suprafetele ocluzale ale dintilor frontali si/sau laterali – ocluzie deschisa
  • cand centrul dintilor frontali superiori nu se aliniaza cu centrul dintilor frontali inferiori – malocluzie pe linia mediana
  • cand exista spatii interdentare sau „brese edentate”, rezultat al lipsei dintilor sau al dintilor care nu umplu toata arcada – dinti distantiali
  • cand exista prea multi dinti pentru a avea loc pe arcada dentara – inghesuire dentara

Tipuri de aparate dentare

Aparatele dentare fixe  sunt aparatele cele mai recomandate de catre medicii ortodonti. Pot fi aplicate atat pe exteriorul dintilor, o varianta clasica (aparate cu bracketi metalici/ ceramic/ safir) cat si pe interiorul dintilor fiind o varianta moderna – invizibila, putin mai costisitoare (aparatul incognito).

Aparatele dentare mobile sunt destinate pacientilor care au nevoie de corecturi dentare mai putin severe. Aparatul functional sub forma de gutiera moale este recomandat copiilor, aparatul dentar invisalign sub forma de gutiera transparent si dura recomandata, in special, adultilor.

Aparatele dentare extraorale corecteaza osul maxilar in ansamblu. Arcul facial are ca scop  ghidarea lenta a cresterii faciale si osoase precum si masca delaire, un aparat dentar ce ajuta la corectarea muscaturii inverse.

Aparatul de contentie se aplica in etapa finala pentru stabilizarea dintilor in noua pozitie.

Aparate dentare fixe

Aparatul ortodontic fix nu se poate indeparta de catre pacient, ci doar de catre medicul specialist ortodont. Poate fi purtat de ambele categorii de pacienti, atat de catre copii cat si de catre adulti.

aparat-metalic

Mai mult

Aparate dentare mobile

Sunt recomandate in special copiilor pe o dentitie temporara sau mixta. Pacientul trebuie sa poarte aparatul dentar astfel incat sa insumeze minim 20 de ore pe zi, in timpul mesei acesta trebuie sa fie dat jos.

Mai mult

Aparate dentare disponibile in clinicile noastre

In Clinicile Q Med medicii ortodonti asigura intreaga paleta de aparate dentare. Astfel, in functie de fiecare status dentar, de bugetul alocat precum si de preferintele fiecaruia, medicul impreuna cu pacientul aleg tipul de aparat ortodontic. Pacientii pot alege un aparat fix cu bracketi metalici, ceramici sau din safir pe exteriorul dintilor sau un aparat incognito pe interior. De asemenea aparatul ortodontic mobil este si el o optiune in functie de gravitatea ficarui caz clinic.

Aparate dentare ceramice

Mai putin vizibile decat aparatele dentare metalice sunt mai putin stanjenitoare. Pot oferi un plus de farmec purtatorului avand eficienta aparatelor metalice, mentinand culoarea sau transparenta bracketilor.

aparat-ceramic

Mai mult

Aparate dentare metalice

Au rezultatele foarte bune chiar daca este nevoie de o perioada indelungata pentru obtinerea acestora. Avantajul principal il confera pretul mai mic al aparatului dentar fata de celelalte tratamente ortodontice.

aparat-metalic

Mai mult

Aparate dentare safir

Sunt placute la purtare, alegerea pacientilor pentru aceste tipuri de aparate dentare fixe, fiind preponderent de ordin estetic: sunt aproape invizibil, chiar daca bracketi se ataseaza pe fata dintilor.

aparat-safir

Mai mult

Aparate dentare linguale „incognito”

Unul dintre cele mai apreciate aparate dentare datorita invizibilitatii lui si a confortului la purtare, fiind montat pe partea din spate a dintilor corectand cu precizie malpozitiile dentare.

aparat-lingual

Mai mult

Aparate dentare functionale

Au rolul de a indrepta ticurile celor mici in care sunt afectati dinti si intreaga cavitate orala (copiii isi rod unghiile sau isi sug degetele). Ele sunt o etapa premergatoare aparatelor dentare clasice.

aparat-functional

Mai mult

Aparate dentare invisaligne

Acest tip de aparat modern, realizat prin tehnologie digitala, este recomandat pacientilor care au dantura permanenta. Confera purtatorului incredere, siguranta si confort pe toata perioada tratamentului.

aparat-invisalign

Mai mult