Aparat dentar mobil

Aparatul dentar mobil este una dintre cele mai bune soluţii la care pot apela pacienţii care au probleme mai mici de estetică dentară sau de funcţionalitate. Medicii recomandă acest tip de aparat pacienţilor cu malpoziţii mai puţin severe, acesta putând fi purtat atât de către adulţi cât şi de către copiii ce au o dentiţie temporară sau mixtă.

Ce sunt aparatele dentare mobile

După cum este şi numele, aparatele dentare mobile se pot detaşa şi de către pacienţi. Mulţi dintre aceştia cred că folosirea aparatului mobil îi poate scuti de purtarea permanentă. Cei ce au un aparat dentar mobil sau urmează să poarte, trebuie să ştie că acest dispozitiv nu este o alternativă în locul celui fix. Aparatul dentar mobil este doar o metodă de prevenţie sau de corectare a problemelor de ocluzie dentară.

Aparatul dentar mobil se realizează doar în laboratoarele dentare, fiind personalizate în funcţie de rezultatele urmărite.

Cum şi când trebuie utilizat aparatul dentar mobil

Medicii Clinicii Q Med din Bucureşti- sector 4 recomandă pacienţilor care poartă aparate dentare mobile să se spele pe dinţi dimineaţa, seara şi după fiecare masă. Este indicat ca periajul să fie făcut cu o periuţă cu perii moi.

La începutul tratamentului, în primele ore de la aplicarea aparatului dentar mobil, pacientul poate avea salivaţia crescută. Este doar un efect temporar ce va trece de la sine în scurtă perioadă de timp. Pentru adaptarea cât mai repede, folosirea unor bomboane/dropsuri poate fi de folos şi de ajutor.

Este important ca atunci când pacientul nu poartă aparatul dentar, acesta să fie ţinut curat în cutia lui specială dată de către medic. Atunci când pacientul poartă aparatul, acestuia i se interzice să folosească guma de mestecat.

În cazul în care aparatul dentar nu mai intră în gură sau nu mai stă, pacientul trebuie să se prezinte cât mai repede la cabinetul stomatologic. Este necesar ca pacientul să nu rateze nici o şedinţă şi să respecte în tocmai orele de purtare zilnică a dispozitivului.

Respectarea recomandărilor medicului sunt esenţiale. Este indispensabil purtarea aparatului dentar mobil atât timp cât spune medicul dentist. În caz contrar, dacă pacientul nu respectă indicaţiile date de către stomatolog, dinţii nu se vor îndrepta.

Avantajele aparatului dentar mobil

  • Este singurul tip de aparat dentar care poate influenţa dezvoltarea mandibulei şi a maxilarului încă din copilărie, pentru ca rezultatele să fie permanente
  • Este uşor de purtat, făcând loc dinţilor permanenţi în momentul în care aceştia erup
  • Este uşor de curăţat, iar purtarea acestuia de către copii este nedureroasă
  • Aceste aparate mobile au dimensiuni reduse, fiind estetice şi nu foarte vizibile
  • Aparatele dentare mobile pot fi purtate cu uşurinţă de către copiii ce au dantură temporară
  • Acestea permit efectuarea unei igienizări dentare corespunzătoare, fiind posibilă îndepărtarea lui
  • Fiind aplicate de la o vârstă fragedă, acestea pot corecta chiar şi fonetica celor mici