Aparat dentar mobil

Aparatul dentar mobil este una dintre cele mai bune solutii la care pot apela pacientii care au probleme mai mici de estetica dentara sau de functionalitate. Medicii recomanda acest tip de aparat pacientilor cu malpozitii mai putin severe, acesta putand fi purtat atat de catre adulti cat si de catre copiii ce au o dentitie temporara sau mixta.

Ce sunt aparatele dentare mobile

Dupa cum este si numele, aparatele dentare mobile se pot detasa si de catre pacienti. Multi dintre acestia cred ca folosirea aparatului mobil ii poate scuti de purtarea permanenta. Cei ce au un aparat dentar mobil sau urmeaza sa poarte, trebuie sa stie ca acest dispozitiv nu este o alternative in locul celui fix. Aparatul dentar mobil este doar o metoda de preventie sau de corectare a problemelor de ocluzie dentara.

Aparatul dentar mobil se realizeaza doar in laboratoarele dentare, fiind personalizate in functie de rezultatele urmarite.

Cum si cand trebuie utilizat aparatul dentar mobil

Medicii Clinicii Q Med din Bucuresti- sector 4 recomanda pacientilor care poarta aparate dentare mobile sa se spele pe dinti dimineata, seara si dupa fiecare masa. Este indicat ca periajul sa fie facut cu o periuta cu perii moi.

La inceputul tratamentului, in primele ore de la aplicarea aparatului dentar mobil, pacientul poate avea salivatia crescuta. Este doar un efect temorar ce va trece de la sine in scurta perioada de timp. Pentru adaptarea cat mai repede, folosirea unor bomboane/dropsuri poate fi de folos si de ajutor.

Este important ca atunci cand pacientul nu poarta aparatul dentar, acesta sa fie tinut curat in cutia lui speciala data de catre medic. Atunci cand pacientul poarta aparatul, acestuia i se interzice sa foloseasca guma de mestecat.

In cazul in care aparatul dentar nu mai intra in gura sau nu mai sta, pacientul trebuie sa se prezinte cat mai repede la cabinetul stomatologic. Este necesar ca pacientul sa nu rateze nici o sedinta si sa respecte in tocmai orele de purtare zilnica a dispozitivului.

Respectarea recomandarilor medicului sunt esentiale. Este indispensabil purtarea aparatului dentar mobil atat timp cat spune medicul dentist. In caz contrar, daca pacientul nu respecta indicatiile date de catre stomatolog, dintii nu se vor indrepta.

Avantajele aparatului dentar mobil

  • Este singurul timp de aparat dentar care poate influenta dezvoltarea mandibulei si a maxilarului inca din copilarie, pentru ca rezultatele sa fie permanente
  • Este usor de purtat, facand loc dintilor permanenti in momentul in care acestia erup
  • Este usor de curatat, iar purtarea acestuia de catre copii este nedureroasa
  • Aceste aparate mobile au dimensiuni reduse, fiind estetice si nu foarte vizibile
  • Aparatele dentare mobile pot fi purtate cu usurinta de catre copiii ce au dantura temporara
  • Acestea permit efectuarea unei igienizari dentare corespunzatoare, fiind posibila indepartarea lui
  • Fiind aplicate de la o varsta frageda, acestea pot corecta chiar si fonetica celor mici