Aparat dentar functional

Aparat mobil functional

Aparatele ortodontice functionale transforma functiile musculare intraorale si extraorale avand drept scop exercitarea unor forte ortodontice care vor modifica pozitia dintilor, dezvoltand aparatul dento-maxilar. Medicii stomatologi aleg aceasta varianta in cazuri ortodontice complicate.

Un rol mai soft al aparatelor functionale il constituie indreptarea ticurilor in care sunt implicati dintii si cavitatea bucala (cand copilul isi suge degetul sau isi roade unghiile). Aceste ticuri nefaste pot fi remediate rapid si eficient prin purtarea aparatelor. Acestea sunt fabricate din material asemanatoare plasticului si sunt viu-colorate pentru atractivitate. Fiecare aparat va fi realizat dupa amprenta orala in functie de fiecare pacient in parte.

Tipuri de aparate functionale ortodontice

Aparate functionale fixe sunt folosite pentru a impinge in fata maxilarul inferior precum si corectarea supraoculziilor verticale pentru copiii aflati in crestere.

Aparatul functional de tip Herbst este unul dintre dispozitivele cel mai des intalnite. Inlocuieste capelinele ce impiedica maxilarul superior sa creasca in afara celui inferior. Astfel se realizeaza cresterea optima a mandibulei la adolescenti eliminand supraocluziile excesive. Dintii se vor alinia si astfel, fiind posibila absenta interventiei chirurgicale la maxilare.

Marele avantaj il constituie necooperarea activa a pacientului. Acesta nu trebuie sa faca eforturi considerabile, aparatul „lucrand” singur. Cu ajutorul unui astfel de aparat se poate evita etapa chirurgicala de eliminare a dintilor definitivi sau alte interventii traumatizante.

Aparate functionale mobile fiind de mai multe tipuri, ele se adreseaza unor probleme variate:

  • retragerea maxilarului superior atunci cand acesta este mult prea in fata de maxilarul inferior (supraocluzie verticala)
  • extinderea palatului superior (plafonul cavitatii bucale)
  • impinegere in fata a mandibulei daca aceasta este retrasa
aparat dentar functional

Unele dintre aparate se pot conecta la aparatele dentare fixe pentru a corecta anumite malformatii severe. Printre cele mai frecvente aparate functionale o reprezinta aparatul de tip Twin-Block. Acesta ofera o corectare rapida a anomaliilor, cooperarea pacientiilor fiind foarte lesnicioasa, eventualele modificari ale aparatului fiind usor de realizat plus ca are un pret rezonabil fata de alte tipuri de aparate functionale.

Oricare dintre aparate ortodontice functionale alese de catre medic va fi o varianta corecta si va functiona numai cu o buna colaborare a pacientului. Acest tip de aparat fiind doar o prima etapa de tratament urmata de purtarea aparatelor ortodontice clasice (fixe sau mobile).