Aparat dentar fix

Fiecare persoana tine la imaginea pe care o afiseaza. De aceea si aspectul danturii constituie o importanta majora in pastrarea imaginii de sine. Medicii clinicii noastre isi dau toata silinta pentru a ajuta fiecare pacient ce ne trece pragul, astfel incat acestia sa poata zambi din nou si sa-si recapete increderea de sine in urma tratamentului ortodontic cu aparat dentar fix. Dupa montarea unui astfel de aparat dentar, pasii de baza au fost facuti, pacientul fiind tot mai aproape de obtinerea unui zambet perfect.

Ce sunt aparatele dentare fixe

Aparatulele dentare fixe sunt dispozitive cu ajutorul carora problemele de estetica dentara si de functionalitate pot fi rezolvate cu usurinta. Spre deosebire de aparatul dentar mobil, dupa cum este si numele acestui dispozitiv, el este fix. Aparatul nu se poate indeparta de catre persoana pe care il poarta, ci doar de catre medicul specialist in ortodontie.

Cum functioneaza aparatele dentare fixe

Aparatele dentare fixe actioneaza exercitand o presiune asupra dintilor. Datoria acestora este de a deplasa dintii ce se afla in pozitii anormale, in pozitia dorita. Pe baza celor doua procese dinamice, resorbtie si apozitie osoasa, oasele maxilarelor se vor remodela si pozitia radacinilor dentare se va modifica.

Aparatele dentare fixe sunt alcatuite din braketuri, inele, arcuri, sarme, butoni si legaturi metalice sau elastice. Fiind aplicata forta mecanica a elementelor ce alcatuiesc aparatul dentar, realinierea arcadelor si repozitionarea dintilor este realizata cu usurinta.

Braketurile sunt aplicate si fixate pe dinti cu ajutorul unor adezivi speciali. Acestea sunt sub forma unor placute din ceramica sau metal, pe care le alege medicul stomatolog in functie de gravitatea situatie pacientului si de  tehnica utilizata.

Arcul metalic trece prin fiecare braket, urmarind forma arcadei dentare, exercitand o forta pe fiecare braket ce este fixat pe dinte. Acest arc metalic controleaza directia dintilor in pozitia dorita, ajungandu-se astfel la scopul final pentru care pacientul poarta aparatul dentar.

aparate dentare - inainte/dupa

Cand este indicata purtarea acestui aparat dentar fix si cine poate beneficia

Aceste aparate dentare fixe sunt recomandate in special pacientilor care au malocluzii dentare (alinierea incorecta a dintilor sau inconcordanta arcadelor dentare).

Adultii cu probleme grave ale inconcordantei arcadelor dentare sau ale alinierii dentare si copiii sau adolescentii care au dantura permanenta si au probleme de estetica si de functionalitate, pot fi “candidatii ideali” pentru inceperea unui tratament ortodontic cu aparate dentare fixe.

Cele mai intalnite anomalii dentare de catre medicii ortodonti din clinica noastra ce pot fi rezolvate cu ajutorul aparatelor dentare fixe sunt:

  • Dinti inghesuiti sau spatiati (incongruenta alveolara)
  • Lipsa genetica a unor dinti (anodontii)
  • Dinti erupti in pozitii anormale (ectopie)
  • Eruptii in pozitii vicioase (dinti rotate)

Medicul recomanda purtarea acestor aparate dentare fixe intre 6 luni si 2 ani. In situatii mai grave, medicul poate recomanda purtarea acestuia pe o durata mai mare de 2 ani.

Avantajele aparatului fix

  • Pacientii cu molocluzii dentare grave pot purta aparatul dentar fix, deoarece poate corecta chiar si aceste probleme
  • Fata de aparatul dentar mobil, cel fix poate fi purtat circa 2 ani, actionand mult mai repede
  • Aparatele dentare fixe sunt mai economice fata de cele mobile
  • Aparatul dentar fix este active pe tot parcursul zilei si a noptii, marindu-I eficienta

In final, pacientul va fi purtatorul unui zambet stralucitor si a unor dinti perfect alineati si drepti.