Aparat dentar fix

Fiecare persoană ţine la imaginea pe care o afişează. De aceea şi aspectul danturii constituie o importanţă majoră în păstrarea imaginii de sine. Medicii clinicii noastre îţi dau toată silinţa pentru a ajuta fiecare pacient ce ne trece pragul, astfel încât aceştia să poată zâmbi din nou şi să-şi recapete încrederea de sine în urma tratamentului ortodontic cu aparat dentar fix. După montarea unui astfel de aparat dentar, paşii de bază au fost făcuţi, pacientul fiind tot mai aproape de obţinerea unui zâmbet perfect.

Ce sunt aparatele dentare fixe

Aparatele dentare fixe sunt dispozitive cu ajutorul cărora problemele de estetică dentară şi de funcţionalitate pot fi rezolvate cu uşurinţă. Spre deosebire de aparatul dentar mobil, după cum este şi numele acestui dispozitiv, el este fix. Aparatul nu se poate îndepărta de către persoana pe care il poartă, ci doar de către medicul specialist în ortodonţie.

Cum funcţionează aparatele dentare fixe

Aparatele dentare fixe acţionează exercitând o presiune asupra dinţilor. Datoriă acestora este de a deplasa dinţii ce se află în poziţii anormale, în poziţia dorită. Pe baza celor două procese dinamice, resorbţie şi apoziţie osoasă, oasele maxilarelor se vor remodela şi poziţia rădăcinilor dentare se va modifica.

Aparatele dentare fixe sunt alcătuite din braketuri, inele, arcuri, sârme, butoni şi legături metalice sau elastice. Fiind aplicată forţa mecanică a elementelor ce alcatuiesc aparatul dentar, realinierea arcadelor şi repoziţionarea dinţilor este realizată cu uşurinţă.

Braketurile sunt aplicate şi fixate pe dinţi cu ajutorul unor adezivi speciali. Acestea sunt sub forma unor plăcuţe din ceramică sau metal, pe care le alege medicul stomatolog în funcţie de gravitatea situaţiei pacientului şi de tehnica utilizată.

Arcul metalic trece prin fiecare braket, urmărind forma arcadei dentare, exercitând o forţă pe fiecare braket ce este fixat pe dinte. Acest arc metalic controlează direcţia dinţilor în poziţia dorită, ajungându-se astfel la scopul final pentru care pacientul poartă aparatul dentar.

Când este indicată purtarea acestui aparat dentar fix şi cine poate beneficia

Aceste aparate dentare fixe sunt recomandate în special pacienţilor care au malocluzii dentare (alinierea incorectă a dinţilor sau inconcordanţa arcadelor dentare).

Adulţii cu probleme grave ale inconcordanţei arcadelor dentare sau ale alinierii dentare şi copiii sau adolescenţii care au dantura permanentă şi au probleme de estetică şi de funcţionalitate, pot fi “candidaţii ideali” pentru începerea unui tratament ortodontic cu aparate dentare fixe.

Cele mai întâlnite anomalii dentare de către medicii ortodonţi din clinica noastră ce pot fi rezolvate cu ajutorul aparatelor dentare fixe sunt:

  • Dinţi înghesuiţi sau spaţiaţi (incongruenţă alveolară)
  • Lipsa genetică a unor dinţi (anodonţii)
  • Dinţi erupţi în poziţii anormale (ectopie)
  • Erupţii în poziţii vicioase (dinţi rotate)

Medicul recomandă purtarea acestor aparate dentare fixe între 6 luni şi 2 ani. În situaţii mai grave, medicul poate recomanda purtarea acestuia pe o durată mai mare de 2 ani.

Avantajele aparatului fix

  • Pacienţii cu molocluzii dentare grave pot purta aparatul dentar fix, deoarece poate corecta chiar şi aceste probleme
  • Faţă de aparatul dentar mobil, cel fix poate fi purtat circa 2 ani, acţionând mult mai repede
  • Aparatele dentare fixe sunt mai economice faţă de cele mobile
  • Aparatul dentar fix este activ pe tot parcursul zilei şi a nopţii, mărindu-i eficienţa

În final, pacientul va fi purtătorul unui zâmbet strălucitor şi a unor dinţi perfect alineaţi şi drepţi.